Bostadsrättsföreningen minskade fjärrvärmeförbrukningen med 80%

Promenaden vill sänka fjärrvärmeförbrukning från 1207 MWh/år till 100 MWh/år.

HSB, BRF Promenaden, Falun

Bostadsrättsföreningen HSB Promenaden i Falun har 75 lägenheter och ligger i framkant när det gäller energieffektiva lösningar och har blivit kända för sina satsningar.

År 2002 bestämde sig Promenaden att sänka fjärrvärmeförbrukning från 1207 MWh/år till 260 MWh/år. För att nå målet har man bland annat gjort stambyten, installerat solceller, tilläggsisolerat och infört värmepumpar. Under våren 2019 blev Ekoflow den sista pusselbiten och nu är målet reviderat till 100 MWh/år.

I lösningen ingår Ekoflow i ett system med värmepump och uppsamlingsbrunn. Fastighetens avlopp samlas upp i brunnen utanför huskroppen, där det via en skärande pump, pumpas in i Ekoflow där växlingen sker mot värmepumpens köldbärare. I detta system har Ekoflow en verkningsgrad på 70-100 procent.

– Vi installerade Ekoflow i vår energiprocess för att minska fjärrvärmekostnaden ytterligare. Vi ville återvinna mer och bli näst intill självförsörjande, säger Jan Berg, Ordförande BRF Promenaden.

Installationen kommer även att minska taxabundna avgifter på både kort och lång sikt och bidra till att det nya målet med halverad energiförbrukningen nås år 2050.

– Att vi lyckats så bra beror på en bra samverkan mellan involverade personer i projektet. Vi har hittat ett gäng företagare som med finurlighet, engagemang och yrkesskicklighet mer än väl levererat det vi förväntade oss, säger Jan Berg.

Skrolla till toppen

Skicka en förfrågan

Är du intresserad av en Ekoflow eller Ekotube? Fyll i formuläret så hör vi av oss inom kort!