Ekoflow bidrog till certifikatet Miljöbyggnad Guld

2014 installerades Ekoflow i Munktellbadet i Eskilstuna, som var det första badhuset i Sverige som klassades enligt Miljöbyggnad Guld.

Munktellbadet, Eskilstuna

2014 installerades Ekoflow i Munktellbadet i Eskilstuna, som  var det första badhuset i Sverige som klassades enligt Miljöbyggnad Guld. Denna miljöcertifiering utfördes av Swedish Building Councils och innefattar kvalitetskrav inom bland annat energianvändning, ventilation, inomhusklimat och byggmaterial, där Guld är den högsta nivån av certifieringen.

Badhusbygget utfördes av NCC på uppdrag av Eskilstuna kommunfastighet, där fokus låg på att uppnå en så låg energiförbrukning som möjligt under drift. Det fanns inga övergripande regler för badhus, men Eskilstuna kommunfastighet hade en hög miljöprofil som ett krav.

Vår avloppsvärmeväxlare Ekoflow som sitter installerad på badet återvinner värmeenergin ur det varma duschvattnet och vi är mycket stolta över att den är en del av Munktellbadets väg till certifiering. Utöver Ekoflow har Munktellbadet bland annat satsat på lokalproducerad fjärrvärme, återcirkulerat och renat vatten, förnybar el från vindkraftverk och solceller samt LED och lågenergilampor.  

2019 gjordes en uppföljande kontroll för att mäta utfallet. Badet blev godkänt på samtliga 16 kontrollpunkter som ingår i certifieringen, där Ekoflow är en viktig del för att uppnå de högt ställda kraven.

Mätvärden visar att man med hjälp av Ekoflow höjt temperaturen på det inkommande kallvattnet med 19 grader när det passerat genom växlaren.

Under 2018 sparade Munktellbadet 104 938 kWh och har sedan installationen sparat 170,5 MWh.

  • Modell av Ekoflow: 6:14
  • Årlig energibesparing: ca 105 000 kWh
  • Total energibesparing: 170,5 MWh
  • Temperaturåtervinning: 19 grader
Skrolla till toppen

Skicka en förfrågan

Är du intresserad av en Ekoflow eller Ekotube? Fyll i formuläret så hör vi av oss inom kort!